Trouwen in Leuven is bandwerk, en daar willen Nico Vidal, ondervoorzitter Open VLD Leuven, en gemeenteraadslid Luc Ponsaerts iets aan veranderen. In Gent kunnen trouwers kiezen voor een praalhuwelijk op het stadhuis. Dat biedt mensen de mogelijkheid een persoonlijkere toets toe te voegen aan de plechtigheid. Het praalhuwelijk werd er in 2009 geïntroduceerd en was dadelijk een onverhoopt succes. Uit de Gentse cijfers blijkt de populariteit van het praalhuwelijk: in 2015 trouwden 744 koppels mét praal, tegenover 594 zonder extra’s. «Leuven is ook klaar voor zo’n initiatief.»

«Een wettelijk huwelijk is een noodzakelijkheid, maar daarom hoeft de plechtigheid toch geen droge formaliteit te zijn? Veel koppels trouwen niet meer voor de kerk, en zoeken naar andere manieren om de plechtigheid toch wat op te luisteren. Waarom dan van het wettelijke huwelijk in het stadhuis niet een mooier moment maken?», bepleit Open VLD-ondervoorzitter Nico Vidal.

In Leuven vindt het wettelijke huwelijk nog altijd plaats in de trouwzaal van het prachtige gotische stadhuis, met een verschijnen op het bordes aan de Grote Markt als apotheose. «Toch worden de mogelijkheden van die unieke locatie te weinig uitgespeeld»,vindt Vidal.

Hier wordt hij bijgetreden door gemeenteraadslid Luc Ponsaerts die er reeds jaren op hamert dat ons uniek stadhuis een waardige en prestigieuze invulling moet krijgen. «Nu staat meer dan de helft leeg! Waar wachten we op? Trouwen is toch iets bijzonders en dat gebeurt best met de nodige luister en in een iconisch gebouw. We hebben alles in huis, maar het wordt niet gebruikt», beweert Ponsaerts.

«Een huwelijk duurt nu een kwartier. In die tijd leest de bevoegde schepen de wetteksten voor en that’s it. Dat kost trouwers dan 25 euro voor de aangifte en 20 euro voor het trouwboekje. Nochtans is er véél meer mogelijk om die plechtigheid uniek te maken. Het voorbeeld komt uit Gent, Het standaardhuwelijk, zonder veel tierlantijnen, bestaat er nog altijd, maar kan enkel nog op weekdagen. Op zaterdag krijgt het stadhuis een baldakijn, speciaal voor huwelijken. Ook in de trouwzaal is er veel extra. Zo kan het koppel foto’s op groot scherm tonen, een streepje muziek laten horen, is er een ambtenaar die enkele treffende teksten kan voorlezen of kunnen mensen uit de omgeving van het nieuwe koppel speechen. Er bestaat zelfs de mogelijkheid om via streaming de plechtigheid op het internet uit te zenden, zodat vrienden en familie in het buitenland of die om welke reden dan ook niet aanwezig kunnen zijn, alles kunnen volgen. Dat geeft zo’n huwelijk toch cachet?»

Het praalhuwelijk heeft natuurlijk ook zijn prijs. In Gent kost het 250 euro, terwijl een standaardhuwelijk er gratis is. Die prijs is echter geen beletsel voor de trouwlustigen, zo blijkt uit de cijfers . «Dat toont toch aan dat mensen daar gerust voor willen betalen. Als dat in Gent het geval is, waarom zou de Leuvenaar dat dan niet appreciëren? 250 euro is geen onoverkomelijke prijs voor een unieke huwelijksplechtigheid, vermits trouwen voor de kerk ongeveer hetzelfde kost», zegt Vidal.

De ondervoorzitter van Open VLD wil daarom ook in Leuven zo’n praalhuwelijken laten plaatsvinden. Net als in Gent ziet hij een richtprijs van 250 euro en wil hij dat soort plechtigheden enkel op zaterdag laten plaatsvinden. «We kunnen zelfs meer doen. In het stadhuis staan, sinds de verhuis naar het nieuwe stadskantoor, heel wat mooie ruimtes leeg, We zouden de trouwers de mogelijkheid kunnen aanbieden om in één van deze vertrekken na hun huwelijk een receptie te organiseren. Ik stel voor dat de stad een all-in pakket samenstelt, met praalhuwelijk en receptie. Ik ben ervan overtuigd dat heel wat trouwers daarin geïnteresseerd zullen zijn», besluit Nico Vidal.