De Europese Commissie, de Europese Raad en het Europees Parlement hebben een politiek akkoord bereikt over de financiering van gratis openbare wifihotspots in zes- tot achtduizend gemeenten in heel de Europese Unie. De drie instellingen willen daarvoor 120 miljoen euro vrijmaken. ( Belga )

Bedoeling is om in 6.000 tot 8.000 gemeenten in de Europese lidstaten publieke hotspots te installeren, op pleinen, in parken, bibliotheken, ziekenhuizen en andere openbare plaatsen. 

Het project past binnen het idee ‘om tegen 2020 in elk Europees dorp en in elke Europese stad gratis wifitoegang aan te bieden in de buurt van de belangrijkste centra van het openbaar leven’, zegt Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker

“reeds in de zomer van 2012 hebben we met Open Vld een succesvolle test gedaan met gratis wifi op de oude markt “stelt Rik Daems, fractieleider van Open Vld, “nadien hebben we zowat elk jaar het stadsbestuur aangespoord om van het stadscentrum, en dat van de deelgemeenten, een grote gratis hotspot te maken “

het voorstel is bovendien opgenomen in de alternatieve begroting die Open Vld elk jaar indient. de leuvense Open Vld was de eerste om dit concept op tafel te leggen al sinds 2012, testen en financiering incluis. steden zoals gent, mechelen, kortrijk etc… brachten dit ondertussen in de praktijk. en nu maakt europa er zelfs voor de kleinere gemeenschappen er een prioriteit van.

“het zoveelste bewijs dat dit stadsbestuur nog in de vorige eeuw leeft “stelt een misnoegde Daems, “we hadden voorloper kunnen zijn als men ons 5 jaar geleden had gevolgd. nu zijn we een oubollig nalopertje … in het beste geval”