Vandaag een persbericht van de Stad Leuven gelezen: “De stad Leuven gaat het Rector De Somerplein, één van de meest centrale pleinen in de stad, vergroenen. “Voor veel Leuvenaars was het vernieuwde plein niet groen genoeg. En ze hadden gelijk”, zeggen schepenen Dirk Robbeets en Myriam Fannes. “Daarom gaan we het plein nu grondig vergroenen, in overleg met de omliggende horeca en handel.”“.

Volgens Rik Daems wordt het op zich “begot”tijd dat er iets gedaan wordt aan het zowat lelijkste plein van de Stad. Dat pal naast de mooiste historische kern van de Stad ligt. En dat bovendien zowat 500.000  € per jaar kost aan de belastingbetaler … voor een fietsenstalling. “

Uiteraard beter laat dan nooit “stelt Rik Daems. En nogal wiedes dat dit in overleg met Handel en Horeca gebeurt die het de laatste tijd absoluut niet gemakkelijk heeft met onder meer een aantal neveneffecten van het verkeersirculatieplan.

Alleen wordt hier niets gedaan aan het fundamentele probleem. Met name de verstikkende overvloed aan bussen op de Bondgenotenlaan en de binnenstad. Die bovendien van het De Somerplein zowat het drukste busstation van Vlaanderen maakt. Pal in het centrum.

De juiste oplossing is natuurlijk een fundamenteel andere visie op de bereikbaarheid van de binnenstad. Waarbij gratis randparkings met shuttles, én speciale binnenstad-shuttles met een vast traject, de overvloed aan busverkeer drastisch kan inperken. Met een veel betere, en leukere bereikbaarheid van het kloppend hart van de Stad.

Wat Rik Daems tot de conclusie brengt dat “de Stad het probleem van het De Somerplein nu “verbloemt”. Niet toevallig vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen (sic) “.